Закон за тоалетните

Няма как да не се сетим и да направим аналогия за ключовата фраза на римския император Веспасиан*, че „парите не миришат“, когато четем, че във вечния град Рим бе приет закон свързан с тоалетните. Той задължава всички туристи да плащат за посещение на тоалетни в ресторанти и кафенета. Това се отнася за всички „гости“ от улицата, които не са клиенти. За това пише изданието Il Giornale. Лоши новини за туристите, които се стичат от цял свят към Рим и околностите му. Няколко дни по-късно в италианския регион Лацио, чийто столица е Рим, ще влезе в сила т. нар. „Закон за тоалетните“.

Според него, за да си „измиете ръцете“ в кафе, пицария, ресторант или бар, сега трябва да платите. В този случай собственикът на заведението ще определи сумата за входа. Задължително условие ще бъде наличието на табела с информация за разходите за посещение на тоалетната.

Изключение ще има за хора с увреждания, непълнолетни и бременни жени.

Преди това в Рим е действал закон, според който собствениците на заведения не могат да откажат на минувач да използва тоалетната. Не беше уточнено обаче дали трябва да се вземе такса за това.

В Рим въведоха "Закон за тоалетните"

Топ 10 на най-красивите градове в света за 2019От всички градове на света има много, който си заслужават да се посетят поради една или друга причин…Jul 30 2019skafeto.com

Експертите отбелязват, че иновацията може да се превърне в „златна жила“ за собствениците на помещения в центъра на града и да им носи десетки милиони евро годишно. Те вече казват, че за повечето места на най-добрите локации няма да е проблем да се вдигне ценовата марка до 10 евро на посещение или дори повече.

В Рим въведоха "Закон за тоалетните"

В същото време в Лацио беше приет друг спорен закон относно малките магазини. Местните власти решиха да създадат така наречените „червени зони“ в туристическите зони. Такива места трябва да бъдат напълно освободени от търговски сергии. Оказва се, че всяка улична търговия в тези райони ще бъде забранена.


*За да увеличи попълненията в бюджета, Веспасиан силно увеличил данъците, като най-голям присмех заслужил с данъка за обществените тоалетни. Според разказа на Светоний, синът му Тит Флавий изразил открито несъгласие с налагането на този данък, но в отговор Веспасиан взел една шепа монети, пъхнал ги под носа на сина си и му казал „Не миришат, нали?“. Оттук тръгва и станалия нарицателен израз „Парите не миришат“ (лат. Pecunia non olet).
Архитектурна палитра – 10-те най-цветни градове в светаКакво изобразява красотата на един град? Тя се основава на различни фактори като хората, чистотата, …Sep 10 2019skafeto.com

loading...