Демир баба теке
Тюрбето в Демир баба теке

Демир баба теке е алевийско теке, което се намира в границите на историко-археологическия резерват „Сборяново” в Разградска област, който е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Резерватът обхваща територията в западната част на Лудогорското плато, по поречието на р. Крапинец, между селата Малък Поровец и Свещари в община Исперих. Той представлява уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи от дълбока древност.

Текето (гробница) се почита от алевиите (известни и като алиани). Това е етнорелигиозна група сред мюсюлманите, които имат свои обичаи и вярвания. Те не използват установената мюсюлманска обредност, а почитат гробниците (тюрбета) на своите светци. Един от тях е Демир баба (Железният баща).

Алевиите считат, че храмът е издигнат в чест на техния духовен водач Демир Баба, а християните го приемат за свой светец. Демир Баба теке е култов паметник, почитан едновременно от християни и мюсюлмани.

Демир баба теке - мистичното място с 3000-годишна история

Няма точни исторически сведения за Демир баба. Според местните хора е живял в XVI в. Много легенди се разказват за неговата сила и чудесата, които е сътворил.

Най-старият календар в света е календарът на прабългарите! Призна го и ЮНЕСКО – изпреварили сме и маите, и китайцитеНай-точният и стар календар в света е прабългарският. Точно така! Напоследък твърде много организаци…Jul 30 2017skafeto.com

Предполага се, че тюрбето на Демир баба теке е построено в средата на 16 век, вероятно върху тракийско светилище от 4 век пр.н.е. Около него се оформя култов комплекс (теке), важно място в което заема свещения извор. Християните също почитат мястото. Според легендите през историята е имало и българско оброчище и манастир.

Демир баба теке - мистичното място с 3000-годишна история

През 1976 година е разрушен имаретът, дървена конструкция, която по това време е в лошо състояние. Сред сградите от комплекса е и джамия, която се споменава в края на 18 век и средата на 19 век, след което е разрушена по неизвестни причини.

Демир баба теке - мистичното място с 3000-годишна история

Днес тюрбето, изворът и една запазена битова сграда са оградени с ниска каменна ограда. Запазена е и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке. В района има още интересни места, сред които и Свещарската гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
Свещарската гробница и нейните тайниОбект от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, Свещарската гробница е едно…Aug 21 2019skafeto.com


loading...