Десерти
Pexels

Колкото повече, толкова повече! Е казва любимия ни анимационен герой Мечо Пух. Тази мъдра сентенция важи в пълни сили, когато става дума за десерти. Та кой не ги обича? Сладки, шоколадови, пухкави, свежи, плодови – имат толкова много разновидности, че една статия не ни стигна да съберем всички най-популярни европейски десерти, затова решихме да направим и втора част, с която да продължим пътешествието си из европейските страни и техните сладки изкушения. Приятно четене и помнете:

„Девет от десет човека обичат шоколад. Десетият лъже.“ – Джон Тулиус 

11Шоколадови трюфели (Chocolate truffles)
🇫🇷 Шамбери, Франция

Десерти
Pexels

„Съществуват четири основни групи храни: млечен шоколад, натурален шоколад, бял шоколад и шоколадови трюфели.“ Историята на шоколадовите трюфели започва с изобретяването на какаова преса през 1828 г., което позволява на шоколадоуловителите да извличат какаово масло от какаовите зърна. След извличането на какаовото масло, остават шоколадови твърди частици, които в комбинация със сметана стават ганаш, което пък е ключовата съставка, използвана като вътрешен слой на истинските шоколадови трюфели.

За да се направят различни и отличителни аромати, към ганаша се добавят добавки като фъстъчено масло, коняк, шампанско, карамел, плодове или ядки. Първите шоколадови трюфели са направени във френския град Шамбери през 1895 г. от Луи Дюфур и от тогава нататък се превръщат от един от най-любимите десерти не само на французите, а и на всички любители на шоколада.

Назад

Вкусна обиколка на Европа и най-популярните десерти„Ако отговорът е „шоколад“, въпросът няма значение.“
Думата „десерт“ произлиза от френската дума des…
Jul 31 2019skafeto.com