курс на лирата

Дори и за туристите в Турция не остана незабелязано, че през ноември цената на едно капучино в истанбулския квартал Кадъкьой се повиши с 25% само за ден. Причината за това е високата инфлация в страната. Въпреки това за туристите цените остават ниски, тъй като курсът на турската лира просто се срина. През септември 2021 г. един щатски долар струваше около 8 турски лири, а сега е около 18, пише Deutsche Welle.

Въпреки това обезценяването на турската валута имаше положителен ефект върху туризма, който е много важен за икономиката на Турция. Според международната бизнес асоциация “World Travel and Tourism Council” преди пандемията туризмът е създавал 11% от брутния вътрешен продукт на страната и е осигурявал почти 2,3 милиона работни места.

Пандемията нанесе тежък удар на индустрията, но тази година тя се възстанови – пътуванията отново станаха възможни, а слабата лира стимулира туризма още повече.

Възможно е много за малко пари

Берлинският джаз музикант Лукас Грове също се възползва от възможността да пътува до Турция със своята приятелка. „Тук правим неща, които иначе не бихме могли да си позволим във всяка друга страна – често пътуваме с такси, ходим на ресторанти и дори летим с вътрешен полет, за да стигнем от един град до друг.“ Двамата дори си наели такси за цял ден – “нещо, което никога не бихме направили в Германия“, казва Грове.

„Туризмът процъфтява през тази година и, разбира се, сме доволни от това“, казва екскурзоводът и режисьор Мустафа Ефелти, който през този сезон постоянно развежда туристически групи, за да компенсира загубите по време на пандемията. „Имахме дори много групи от Латинска Америка – това е необичайно за нас”, казва той.

Причината за това е, наред с другото, евтината лира, особено за пътуващите от страни с по-слаба икономика, потвърждава Ефелти. „Туристите от България или Румъния, например, могат да прекарат една много приятна седмица в Турция с 530 евро. В Париж същите пари ще стигнат само за няколко дни.“

Гражданите страдат от инфлацията

Макар че туристите отново се увеличават, силната някога туристическа индустрия в Турция е силно засегната от икономическата политика. За много граждани слабата лира има опустошителен ефект. През октомври инфлацията е нараснала с 85% в сравнение с октомври 2021 г.

Експертите от независимата група за изследване на инфлацията ENAG в Турция дори твърдят, че в действителност тя е още по-висока – около 185%. Според неотдавнашно проучване на социологическия институт “Йонейлем” повече от две трети от хората в Турция изпитват затруднения да плащат храната и наема си.

Положително развитие през 2023?

Според туроператора TUI Турция отдавна е станала дестинация за почивки “all inclusive” и ще остане такава. „Спадът на турската лира направи страната още по-привлекателна за нашите гости, които търсят добро съотношение между цена и качество“, казва говорителят на TUI Евангелос Георгиу.

През третото тримесечие приходите на турската туристическа индустрия са нараснали с 27,1% на годишна база – до ниво от 17,95 млрд. долара, съобщи наскоро Турският статистически институт. Въпреки това сумите остават далеч под онези 34,5 млрд. долара, които туризмът в страната беше генерирал през 2019 г.

„Инфлацията е предизвикателство“, казва Сердар Акайдън от турската туристическа агенция “aQuasun Tourism”. “Цените на хотелите, поне в моя регион Анталия, ще бъдат с 15-25% по-високи през следващото лято.“ Тъй като цените на самолетните билети също се повишават, пътуването до Анталия ще бъде по-скъпо, отколкото през лятото на 2022 г. „Чудя се дали тогава туристите все още ще приемат тези цени. Засега обаче данните за резервациите изглеждат добри“, казва Акайдън.

Бариери пред руските туристи

Анталия отдавна е популярна дестинация за руските туристи, но заради войната в Украйна тази година броят на руснаците е много по-малък. Турция е съюзник на САЩ и НАТО, но поддържа и добри отношения с Русия. Турция разчита на Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма. През 2019 г. обемът на търговията между двете държави достигна 26,3 млрд. долара. От края на септември турските банки вече не приемат руската платежна система МИР, руския еквивалент на Visa и Mastercard. Причината за това са санкциите на САЩ срещу страните, които помагат на Москва да заобикаля забраните.

Теоретично блокирането на МИР може да затрудни почивката на руските туристи в Турция, тъй като те ще имат малко възможности за разплащане. Сердар Акайдън обаче не смята, че тази мярка е сериозен проблем за туристите. „Руснаците все още могат да носят пари в брой и дори да плащат с биткойн“, казва той. „Почивките “all inclusive“ така или иначе се заплащат преди пътуването.“ А слабата стойност на лирата помага за останалото.


loading...