Истанбул

Истанбул е на първо място сред градовете в Европа това лято като главна дестинация за туризъм, според ForwardKeys, компания за анализ на пътнически данни.

Като основни фактори, допринесли за доброто представяне на Турция, ForwardKeys отчита спада в стойността на турската лира и факта, че страната остава отворена към руския пазар, откъдето директните полети до по-голямата част от Европа са забранени.

Истанбул е регистрирал ръст на чуждестранните посетители от 2% в сравнение с нивата от преди ковид пандемията. Турският град е следван от гръцката столица Атина, където се наблюдава спад от 7 процента, и от исландската столица Рейкявик и португалския град Порто, при които се отчита свиване от 8 процента спрямо периода преди пандемията.

Турция е надминала предпандемичните нива на посещенията със самолетен полет от чужбина с девет на сто, а Гърция – с две на сто, показват още данните на компанията, предава сайтът Защото.

Албания, която има дял от едва един процент от пътуванията със самолет в Европа, е отчела ръст от цели 28% на посещенията от чужбина спрямо периода преди пандемията.

Още от Туризъм


loading...