капана
Plovdiv City Card

Свиваш небрежно от Главната в Пловдив и неусетно вече си в „Капана“. А влезеш ли веднъж в него  – не ти се тръгва. Ако искате да се потопите в най-оживения район в Пловдив, отправете се към творческия квартал Капана. Доскоро пренебрегван район в центъра на Пловдив, където сградите се рушиха, а тротоарите бяха пълни с паркирани коли, днес Капана е културното сърце на града.

Пловдив в класация за най-романтични дестинации на БалканитеСайтът за пътуване, приключения и изследване на най-различни култури, народи и държави CultureTrip с…Oct 16 2019skafeto.com

„Една територия става „място“ (топос), когато е налице феноменологичният фактор- т.е. човешкото изживяване и емоция. „Капана“ е именно такова място- специфично, уникално, пловдивско. Още от възникването си това е най-оживената част на града- Чаршия.

Историята на Капана

Капана - нещо повече за квартала на творческите индустрии
visitkapana.bg

Възникнал още в ранно- османско време, като традиционните за всички селища тогава, чаршии, Капана носи името си от XV в. Тогава две тесни пазарни пространства, притиснати отвсякъде с дюкяни, наречени „Ун капан“ (Брашненият, Малкият Капан) и „Буюк капан“ (Големият Капан) дали името на целия квартал.

Изграден в подножието на Трихълмието, районът става важен елемент на търговския, религиозния и административния център на Филибе, приютявайки непосредствено едно до друго- най-голямата Джамия, Джумая джамия, Куршум хан, в който се помещавало по- късно и управлението на абаджийския еснаф и Големият безистен. Безистенът представлява правоъгълна едноетажна сграда с площ 500кв. м, в която търговците прибирали стоката си, също няколко мази и по- малки джамии.

Капана - нещо повече за квартала на творческите индустрии
visitkapana.bg
loading...