Снимка: Jorge Salvador on Unsplash

Въпреки че октомври все още може да ни се струва далеч, това е идеалният месец за бягство от града и приятна почивка. Сега е и точното време, за да решим къде да отскочим, за да си организираме едно незабравимо приключение.

През октомври децата са влезли отново в релсите и вече са свикнали с ходенето на училище. Летищата не са чак толкова претъпкани от летовници, защото масовият отпускарски сезон вече е приключил. Слънцето от южна Европа до Южна Америка е все още щедро, а цените – доста по-ниски след края активния летен сезон.

Какво по-подходящо време да стегнем куфарите и отсега да си резервираме местенца за топло есенно бягство с гарантирано слънце. Ето и 5 от най-топлите и слънчеви дестинации през октомври, селектирани от Conde Nast Traveller.

Азорски острови, Португалия

  • Средна температура през октомври 21°C

Въпреки че са португалски, Азорските острови се намират на повече от 1600 км от континента, захвърлени във водите на Атлантическия океан. Те буквално могат ни погълнат със своята необятна и разнородна природа. Ако решим да ги посетим, трябва да сме подготвени, че ще попаднем в един изгубен свят от синьо-зелени кратерни езера, бълбукащи кални басейни и водопади, спускащи се по зелени скали.

Къде да отидем през есента на топло? Ето 5 дестинации
Снимка :Tiago Miguel Pereira on Unsplash

Сао Мигел е най-големият остров в архипелага. Той пленява с притихналост, но в същото време се носи едно вълнение за неизследвана територия. Разбира се, пригоден с всички удобства за туристите.

Коста Брава, Испания

  • Средна температура през октомври 21°C

Не, не Коста Брава, която мислим, че познаваме – тази с препълнените курорти и плажове, толкова пълни, че едва виждаме пясъка. Говорим за Коста Брава, която каталунците пазят за себе си, където тайните заливчета крият златни брегове, изсечените от камък средновековни градове се издигат на всеки хълм с очарователни бутикови хотели, накатерили се върху тях.

Къде да отидем през есента на топло? Ето 5 дестинации
Снимка: Ferran Feixas on Unsplash

Добра идея е да се насочим към Бегур и неговите къщи в кубински стил, в близост до които са и плажовете Aiguablava и Sa Tun – първият наподобяващ тези от Карибския басейн, а вторият – пясъчните ивици около Амалфи.

После може да се промъкнем във вътрешността до Ператалада със средновековните й улички, наподобяващи декор за филм, и с изкушаващите й ресторанти. На кратко разстояние с кола оттук се намира и Жирона, чийто стар град е естествен декор на сериала Game of Thrones. А за вечеря може да седнем в избирания два пъти най-добър ресторант в света El Celler De Can Roca. На кого тогава му е нужна Барселона…

Валета, Малта

  • Средна температура през октомври 25°C

Разположена в Средиземноморието между Сицилия и тунизийското крайбрежие, Малта е благословена с невероятно слънчев климат (дори през декември имаме на разположение повече от пет часа слънце на ден).

Къде да отидем през есента на топло? Ето 5 дестинации

Столицата Валета е истинска наслада: крепости с меден цвят и калдъръмени улички, обагрени от топлите лъчи площади и уютни винени барове, църкви, украсени от Микеланджело, и многобройни хотели с неподражаем дизайн. Всичко това се облива от морската вода. А далеч от центъра на града откриваме пясъчни плажове, старинни рибарски селища и истински сини лагуни.

Канарските острови, Испания

  • Средна температура през октомври 23°C

Един от главните острови на Канарските острови е истински рай на земята. Не чакайте повече, за да откриете всеки ъгъл на тази 200-километрова брегова линия с изумителни морски гледки. Влезте в идилична обстановка на фона на ослепителни плажове, като Playa de las Canteras и Playa de las Alcaravaneras. На юг можете също да посетите известния морски курорт Плая дел Инглес… Открийте близките дюни на Маспаломас, известни като „оазиса на острова“. Друг чудесен избор за разглеждане е Пуерто Моган: живописно село, известно сред посетителите, които го наричат „Венеция“ на Канарските острови. Завършете деня, с гледка на приказния залез, докато се къпете в естествените басейни на Агаете.

Къде да отидем през есента на топло? Ето 5 дестинации

Ако смятате, че единствената атракция на Гран Канария са неговите плажове, помислете отново! Нейната столица, Лас Палмас, също си заслужава да бъде посетена. Започнете с Триана и Вегета, които са не само най-старата част на града, но са и дом на някои големи атракции: популярния пазар Вегета, катедралата Санта Ана и Каса Колон – музей, посветен на мореплавателя Христофор Колумб и неговите пътувания. Отправете се към вътрешността на острова и се изкачете до върха на Roque Nublo, символ на Гран Канария и една от най-високите му точки. Гледката ще спре дъха ви!

Къде да отидем през есента на топло? Ето 5 дестинации

 

Хавана, Куба

  • Средна температура през октомври 25°C

Опияняващата Хавана има славата на една от най-романтичните столици в света, и това е само началото, само лека подсказка, която ни подготвя за истинския чар на Куба. Всеки, който е рискувал да посети това място, е запленен от величествената архитектура, превърната в антика, алеите с шикозни ретро автомобили и бляскавите клубове със салса танцьори.

Къде да отидем през есента на топло? Ето 5 дестинации
Снимка: Toomas Tartes on Unsplash

Пъстрота откриваме и в бутиковите магазинчета, собственост на артисти, дизайнери и хора на изкуството. А къщите за гости никнат през ден, отваряйки вратите си за всеки, решил да се потопи в магията на Куба.


loading...