Луго е град в автономната област Галисия в северозападна Испания. Той е единственият град в света, който е заобиколен от напълно непокътнати римски стени, достигащи височина от 10 до 15 метра по 2 117-метрова верига, обградена с 85 външни кули. Посетителите могат да се разхождат по цялата дължина чрез алея над стените, пише Дир.бг.

Тези древни стени датират от III и IV в. и са изключително архитектурно, археологическо и конструктивно наследство на римската инженерна мисъл. При изграждането им са използвани материали като шисти, гранит и дори обработени каменни късове от римски сгради – които са използвани отново в строителния процес, придавайки на късните имперски стени автентичен вид.

Луго е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като най-пълния и най-добре запазения пример за римска военна архитектура в Западната римска империя, пише Earthly Mission.

Въпреки извършените през вековете ремонтни дейности, стените са запазили първоначалното си разположение и характеристиките, свързани с отбранителното им предназначение. Освен самите стени има кули, бойници, укрепления, съвременни и оригинални порти и стълбища, както и ров. В рамките на стените редица двойни стълбища осигуряват достъп до кулите от парапетната площадка.

Откакто са построени, римските стени определят развитието на града. Местните жители и посетителите ги използват като зона за забавление и като част от градския живот в продължение на векове.

Според легендата римляните са построили тези стени, за да защитят не град, а гора – „Свещената гора на Август“, Lucus Augusti на латински, откъдето идва и името на Луго. И въпреки че и до днес гората е загадка, стените съществуват, не се поддават на времето, и разказват древни истории на онези, които умеят да се вслушват.

В рамките на стените градът е запазил тихи пешеходни улици, широки площади и просторни градини, впечатляващи сгради като катедралата, Епископския дворец и кметството. Но в историческия квартал има и някои от най-добрите ресторанти на Галисия, където можете да опитате отлично прясно месо и риба.

Още от Туризъм


loading...