наводнението венеция

Властите на Венеция оцениха щетите от наводнението в града на един милиард евро. Кметът Луиджи Бруняро бе принуден да затвори площад „Сан Марко“, най-популярното място за туристите – поради поредното покачване на нивото на водата до 1,54 м, съобщава „Дойче Веле“.

На 14 ноември правителството обяви извънредно положение в Града на каналите. Два дни по-рано бе една от най-тежките нощи за Венеция, когато нивото на водата в най-ниските части на града достигна 1,87 м над морското равнище – второто най-голямо наводнение след 1966 г. насам. Високата вода, както италианците наричат наводненията вследствие на бурни дъждове и ветрове, отнеха живота на двама души. Над една трета от туристите са се отказали от предварително планираните си пътувания до италианския град.

Правителството обяви, че вече е отпуснало 20 милиона евро за първоначални действия срещу бедствието. Щетите обаче възлизат на много повече, смята Бруняро – пострадали са базиликата „Сан Марко“, унищожени са редица магазини, църкви и монументи.

Наводнението "струва" 1 милиард евро на Венеция
Когато не е наводнен, площадът Сан Марко е един от най-красивите

ЮНЕСКО призова да се премине на по-висока скорост в работата по проекта, целящ да защити Венеция, предаде Франс прес.

„Трябва инженерите и специалистите да работят заедно, за да приложат проекта Мойсей, замислен през 1984 г. и все още недействащ“, заяви Метхилд Рьослер, директорката на ЮНЕСКО по въпросите на наследството.

Архитектурна палитра – 10-те най-цветни градове в светаКакво изобразява красотата на един град? Тя се основава на различни фактори като хората, чистотата, …Sep 10 2019skafeto.com

Тя каза, че ако управата на Венеция поиска от ЮНЕСКО, то организацията ще прати експерти и инженери, за да дадат подем на този проект, работата по-който започна през 2003 г.

Наводнението "струва" 1 милиард евро на Венеция

Проектът трябваше да бъде завършен през 2011 г., после през 2016 г. и най-накрая в средата на настоящата година, но беше забавен от корупция и злоупотреби, а цената му се покачи междувременно. Той струва 5 милиарда евро. „Мойсей“ представлява седемдесет и осем плаващи диги, които ще бъдат вдигани при нужда, за да се затвори достъпът до Венецианската лагуна при покачване на водите на Адриатическо море с 1,1 до 3 метра.

Консорциумът, който работи по проекта, планира да тества дигите догодина на всеки 45 дни. Неотдавна проверки обаче показаха, че има вибрации и ръжда по съоръженията, но според италианското правителство проектът е готов 93 процента и ще бъде завършен през пролетта на 2021 г., допълва Франс прес.
Топ 10 на най-красивите градове в света за 2019От всички градове на света има много, който си заслужават да се посетят поради една или друга причин…Jul 30 2019skafeto.com


loading...