най-добрите пясъчни ивици
Снимка: Sean Oulashin on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Годишна класация на туристическия сайт Big 7 Travel разкрива най-добрите пясъчни ивици в света за 2022 година и е цитирана от Daily Mail.

Подредбата е изготвена чрез анализ на плажовете със Син флаг, популярността им в социалните медии, както и оценките на редакторския екип.

ТОП 5:
1. Playa Conchal в Коста Рика
Това е малък плаж, покрит с натрошени миди, който се описва като „рай“. Коста Рика е най-горещата дестинация за посещение в момента. Не само, че предлага зашеметяващо биоразнообразие, но може да се похвали с един от най-добрите плажове в света. Именно този ​​малък плаж е и носителят на тазгодишния златен медал.


2. Turquoise Bay, Ексмауф, Австралия

Тюркоазени води, най-мекият бял пясък и искрящите гледки към рифа Ningaloo, известен със своите китови акули“. Така описват експертите това спиращо дъха място. Освен над водата, тук е също толкова красиво и под нея, благодарение на кораловите градини, гъмжащи от морски живот.


3. Grace Bay, Търкс и Кайкос

Наричат този плаж „блестящото бижу на островите Търкс и Кайкос“. Цялата плажна ивица е дълга малко над три километра и тук няма никакво замърсяване – просто чист, бял пясък и кристална вода. Не само това, но бариерен риф предпазва залива от океанските вълни на Атлантика.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Viajes Carrefour (@viajescarrefour)


4. Siesta Beach, Сарасота, Флорида, САЩ

Плажът е известен със своя кварцово-кристален прахообразен пясък и меки плискащи се вълни. Освен, че един от най-добрите плажове в света, наблизо се намира и Siesta Key Village, което също си заслужава да бъде проучено. Така че, ако това лято имате път към Флорида, не се колебайте да посетите и двете места, съветват туроператорите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siesta Beach Eats (@siestabeacheats)


5. Punta Mosquito, Холбокс, Мексико

Холбокс се появява топ листа на пътешествениците едва през последните няколко години. Именно неговите пясъчни участъци обаче все още са най-добре пазената плажна тайна на Мексико. Един от тези участъци е Punta Mosquito – пясъчна ивица от девствен бял пясък. Според туристическия сайт бреговете на Холбокс предлагат „кристални лагуни, буйни мангови гори и купчини прахообразен бял пясък.“


Какви приходи генерират топ плажовете?

Пряко и косвено, благодарение на гореизброените пет плажа, приходите от туризъм за местата около тях буквално възлизат на стотици милони долари годишно. Плажовете, които са носители на т. нар. „Син флаг“ ежегодно привличат по-голям брой туристи от цял свят, съответно носят и повече пари в туристическата хазна на градовете, в които се намират.

Едни от най-хубавите български плажове

Истината е, че светът буквално е пълен със стотици, може би дори хиляди красиви плажове и всяка година се организират какви ли не класации за определяне на най-красивите и сред тях. Българските плажни ивици може и да не са в челните световни класации, но някои от тях определено също отговарят на високи стандарти. Сред тях се нареждат плажовете на Албена, Златни пясъци, Свети влас, Дюни и Слънчев ден.

11 култови екстри от миналото, които изчезнаха от почивката на мореНяма как някои от нас да не помнят онези времена, когато почивката на море беше право и дори задълже…Jul 10 2022skafeto.com