https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Туристическите такси, които туристите плащат, за да посетят или останат в една държава, са добре познати в Европа. Европейските страни обикновено включват туристически данъци в таксите за настаняване, които могат да варират в зависимост от броя на дните, прекарани в дадена дестинация, популярността на дестинацията, сезона и звездите на хотела.

Близо седем дестинации в Европа, включително Обединеното кралство, въвеждат нови туристически такси, или повишават съществуващите, като Амстердам е води класацията по цена.

Популярни дестинации в Европа обявиха такси за туристи за 2024 г., като някои от тях наложиха мярката поради въздействието на COVID-19 или алтернатива за генериране на доходи и поддържане на тази дестинация.

SchengenVisaInfo.com съставя списък с дестинации в цяла Европа, които са обявили или ще започнат да въвеждат входни такси за туристи през 2024 г. Той включва и държави, които са направили промени в своите входни такси за следващата година.

България има една от най-ниските такси за туристите. У нас се таксува около 1,50 евро на нощувка, в зависимост от района и класификацията на хотела.

Сред дестинациите с нови туристически данъци за 2024 г. са Сантяго де Компостела и Фигейра да Фош, докато Париж и Амстердам увеличиха туристическите си такси за следващата година. Обединеното кралство ще въведе нова система, за която посетителите ще трябва да платят такса от 7 евро.

Ето кои са 10-е места в Европа с нови и с увеличени такси през 2024 година:

Амстердам

От 2024 г. столицата на Нидерландия ще има най-високия туристически данък в Европа, след като се взе решение той да се повиши до 12,5% от цената на хотелската стая. Всички пасажери на круизи, както и посетителите с нощувка, ще бъдат задължени да плащат тази такса.

За туристи за пътници на круизни кораби ще се увеличи от 8 евро на 11 евро на посетител, което също се прилага ежедневно. Мярката е въведена заради свръхтуризма през 2023 г.

Венеция

За тази красива дестинация от 2024 г. ще се налага дневна такса за посетителите. Пилотната програма за тази мярка ще започне през уикендите, като стартът ще е от пролетта, въпреки че фазата на тестване беше отлагана няколко пъти. Туристическата такса трябва да да помогне за поддръжка, почистване и намаляване на разходите за живот.

Валенсия

Испанският град Валенсия също обяви планове за въвеждане на туристическа такса за пътници, които ще отседнат в места за настаняване, като хотели, апартаменти, къмпинги и хостели, който ще влезе в сила в началото на 2024 г.

Таксата, която ще варира между 0,50 и 2 евро на вечер, в зависимост от настаняването и нощувките, ще бъде използвана за развитието на устойчивия туризъм в града, както и ще се използва за осигуряване на по-достъпни жилища за жителите на Валенсия.

Барселона

И Барселона ще повиши туристическите данъци, които са въведени за посетителите от 2018 г. Посетителите на града трябваше да плащат както регионалния туристически данък, така и този за града.

През април 2024 г., таксата ще бъде 3,2 евро, което е увеличение от 0,50 евро и ще засегне посетители, които отсядат в официални туристически места за настаняване.

Френската столица Париж

От януари 2024 г. туристите във френската столица ще плащат туристическа такса за посетители, отседнали в хотели или други алтернативи за настаняване, която е почти 200 процента по-висока от сегашната цена. В Париж през 2024 г. туристите могат да плащат такса за нощувка за двойна стая в хубав хотел над 11 евро.

Мадрид

Испанската столица също обмисля въвеждането на нов туристически данък през 2024 г., за да се бори с прекомерния туризъм. Въпреки че мярката все още не е потвърдена, градът е един от най-засегнатите от големия брой посетители всяка година и налагането на такава мярка би било от полза за испанците.

Оляо, Португалия

Популярният португалски град Оляо ще таксува туристите по 2 евро на нощ между април и октомври, за посетители между ноември и март цената ще е 1 евро на нощувка такса. Това няма да важи за деца под 16 години.

Фаро, Португалия

Туристическата такса, наложена от властите във Фаро, струва около 1,50 евро на човек и се събира само летния сезон, т.е. март – октомври, като максималният брой нощувки, които трябва да платят, е седем. Освен това деца под 12 години са освободени от плащането на тази такса.

Фигейра да Фош

Португалският град ще започне да налага туристическа такса, която ще зависи от броя на нощувките в дестинацията, както и от сезона, в който туристите идват. Нощувките от октомври до март ще струват 1,50 евро на вечер, докато посещенията, които са между април и септември, ще струват 2 евро на нощувка. От изискването са освободени деца под 16 години, хора с увреждания, студенти и тези, които остават в града заради природни бедствия.

Великобритания

От 2024 г. Обединеното кралство ще започне да изисква разрешение за пътуване (ETA), което задължава посетителите от САЩ, Австралия, Канада и Европа да кандидатстват за разрешение да пътуват до британски територии.

Пътуването до Обединеното кралство без ETA или разрешение за посещение на мястото може да доведе до глоби.

Такси в европейски дестинации има в Австрия (€3,2), Белгия (€7,5), Хърватия (€1,3), Чехия (€1), Франция (€0,20-€4), Германия (около 5% от сметката за хотела), Гърция (варира и стига до €4 най-много), Унгария (само за Будапеща:около 4% от цената на прекарана нощувка), Италия (€3-€7), Нидерландия (Амстердам – 7% от цената на хотелска стая), Словения (€3), Швейцария (€2,2).