Казват, че природата е най-добрият художник. В нашия случай – скулптор. Без съмнение България е страна на скалните чудеса и няма човек, който да не се впечатли поне от едно от тези феноменални образувания, за които се носят купища легенди и предания. И са основна цел за чуждестранните туристи по нашите ширини. Интересни и загадъчни, всеки учен иска да проследи причината за тяхното образуване и аномалиите, които са настъпили през годините. Изумителните скални образувания векове наред вдъхновяват човешкото въображение, което ги кръщава с най-причудливи имена.

Мистични места в България и легендите за тяхБългария е обител, която крие толкова много тайни, че дори ние българите не можем да ги разкрием от …Aug 16 2019skafeto.com

Белоградчишките скали

📍 гр. Белоградчик, Видин

Най-впечатляващите скални образувания в България

Преди 230 млн. години Белоградчишките скали са били дъно на море. След оттеглянето на водата меките варовици се нагъват. Под влияние на въздуха, слънцето и природните стихии те приемат причудливи форми, които и до днес разбуждат човешкото въображение. Белоградчишката крепост е една от най-запазените в България. Построена е през III век от римляните, които използват естествената защита на скалите. Предполага се, че основите й са поставени още от траките. През вековете крепостта „Калето” служи на византийци, българи и турци. Тя се състои от три двора, всеки от които с възможност за самостоятелна защита.

Скалните образувания в с. Тюленово

📍 с. Тюленово, Добрич

Най-впечатляващите скални образувания в България

Докато югът на българското Черноморие е пясъчен и туристически, Северът е по-див и каменист. Любимо място на алпинистите и любителите на дивите къмпинги е скалистият бряг край село Тюленово, който ще ви удиви със своите арки и форми на скални образувания. Останете будни за изгрева, тъй като той е може би най-красивият по българското крайбрежие. Запалени фотографи прииждат от цялата страна заради причудливите форми, скали и цветове, които предлага местността, за да пресъздадат по свой начин чрез обектива.

Най-красивите и потайни плажове на българското ЧерномориеБългарското Черноморие е толкова необятно и голямо, че няма българин, който да е обиколил всяко едно…Aug 7 2019skafeto.com

Стобските пирамиди

📍 с. Стоб, Кюстендил

Най-впечатляващите скални образувания в България

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди остават по-високи и образуват чудати форми.

Мелнишките пирамиди

📍 гр. Мелник, Сандански

Най-впечатляващите скални образувания в България

 

Мелнишките пирамиди са обект на голям интерес от страна на български и чуждестранни туристи и не случайно. Такъв естествен феномен е рядко явление в целия Балкански полустров и е едно доказателство за това докъде се простират способностите на природата и на какви красиви творения е способна тя. Те са едни от най-впечатляващите природни забележителности в България и са едни от най-често посещаваните скални образувания в страната. Пирамидите впечатляват с огромните си размери, стръмните си склонове и откриващите се от тях прекрасни гледки от птичи поглед и поради тази причина са толкова привлекателни за туристите. Този факт е наложил построяването на почивни станции и различни сгради в Мелник за настаняване на потока от прииждащи туристи, желаещи да зърнат любопитния природен феномен. Освен скални пирамиди в региона се среща също и разнообразие от други скални образувания като скални гъби, игли, конуси и други природни образувания с необичаен за окото вид.

Побити камъни (Каменната гора)

📍 гр. Провадия, Варна

Най-впечатляващите скални образувания в България

Природният феномен “Побити камъни”, разположен на север и юг от Белославското езеро, представлява разкрития на еоценски пясъци, сред които са разположени изправени каменни колони, наподобяващи каменна гора. Впечатляващият ландшафт на побитите камъни се наблюдава в седем големи и няколко по-малки разкрития.Природната забележителност представлява ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални образувания под формата на блокове и множество каменни късове, разпилени по целия комплекс.

Вкаменената сватба

📍 с. Бели пласт, Кърджали

Най-впечатляващите скални образувания в България

Според научните хипотези Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси. Името на феномена идва от факта, че скалните образувания приличат на хора, събрани на едно място. Легендата разказва, че млад момък се влюбил в девойка от съседно село. По време на сватбата по пътя ненадейно духнал силен вятър и отвял булото на младоженката. Пред неописуемата ѝ хубост всички сватбари занемели, а свекърът завидял на сина си. Природните сили вкаменили всички заради нечистите помисли на свекъра. Единствено младоженецът останал жив и през горчиви сълзи помолил вятъра да вкамени и него. Природната стихия изпълнила молбата му, в резултат на което феноменът Каменната сватба и до днес стои до една локва, която се счита за незасъхналите сълзи на злочестия младоженец.

Скалните гъби

📍 с. Бели пласт, Кърджали

Най-впечатляващите скални образувания в България

Слънцето и вятърът са се трудили усърдно години и години, за да създадат тези гигантски каменни гъби край село Бели Пласт, Южна България. Според преданието въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата. Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Пещера проходна

📍 с. Карлуково, Ловеч

Най-впечатляващите скални образувания в България

Божиите очи се намират в една от най-известните и лесно достъпни пещери в България – Проходна. Пещера Проходна е естествено  осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – “окна”. Именно „окната“ правят феноменът „Божиите очи“. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите.

Ритлите

📍 с. Лютиброд, Мездра

Най-впечатляващите скални образувания в България

Ритлите е природна забележителност, разположена на площ от 123 хектара на левия бряг на река Искър над село Лютиброд. Представлява четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 м, а под тях преминава жп линия. Името на природната забележителност идва от приликата им със страничните прегради на волска кола (ритли).

Мистични места в България и легендите за тях – Част IIБългария е необятна, вдъхновени от нейната спираща дъха на всеки природа и вековна история, решихме …Aug 19 2019skafeto.com

Вратцата

📍 обл. Враца

Най-впечатляващите скални образувания в България

Проходът Вратцата, наричан в средновековието Вратица, е символ на град Враца и се свързва с името на града. Проходът е ждрело на река Лева и е рядко красив и внушителен скален масив. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — над 400 м. и са най-популярният алпийски обект в България. По тях са трасирани над 140 алпийски маршрути с различна категория на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм — „Огледалата“, „Втори конгрес“, „Винкела“, „Кучешкия зъб“ и др.

Чудните мостове

📍 с. Забърдо, Чепеларе

Най-впечатляващите скални образувания в България

Чудните мостове са резултат от активната карстова дейност на реката в мощните мрамори на рид в околността. В геоложкото минало река Дълбок дол била буйна и многоводна. В продължение на хилядолетия тя постепенно си проправяла път през вертикалните пукнатини на дебелите мрамори, разширила ги и образувала дълга водна пещера-тунел, разположена близо до земната повърхност. Впоследствие таванът на отделни места се срутил (вероятно при земетресение) и разкрил каньоновидната долина на реката. Останалите здрави части на пещерата оформили огромните скални сводове на Чудните мостове. Една легенда пък разказва, че таванът на пещерата се срутил, когато живеещият в него змей кихнал.

Еменски каньон

📍 с. Емен, Велико Търново

Най-впечатляващите скални образувания в България
DCIM101MEDIADJI_0515.JPG

Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 20 км западно от Велико Търново. Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90 м отвесни скали.

Мадарски конник

📍 Мадара, Шумен

Най-впечатляващите скални образувания в България

Мадарският конник представлява изсечен в скалата, на 23 метра от основата ѝ, барелеф. Този забележителен паметник се състои от три фигури –  конник, куче и лъв. Централната фигура – конникът, е представена в реален размер и е разположена най-високо. Той е облечен в дреха до колене, стои върху седло с високо облегало и десният (видимият) му крак е пъхнат в стреме. Под предните крака на коня се намира легнал лъв, а зад коня е изобразено тичащо куче, устремено към лъва.Поради ерозията на скалата и лошото състояние на фигурите, останалите елементи от композицията са спорни и нееднозначни.

Белинташ

📍 обл. Пловдив

Най-впечатляващите скални образувания в България

За скалната забележителност Белинташ се счита, че върху нея е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий – бога на тракийското племе беси. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца и множество каналчета към тях, които са пълни с вода, като това не са единствените следи от древно тракийско светилище. Белинташ е един от многото мегалитни тракийски паметници в Родопите.

Ждрелото на река Ерма

📍 гр. Трън

Най-впечатляващите скални образувания в България

Дефилето на една не толкова известна българска река ще ви остави наистина без думи. Можете да преминете през, около, нагоре и надолу по този скалист речен проход. Обезопасена пътека с дървени стълби и мостове ви води по почти вертикалните скали, които някога са били едно цяло, но днес са разделени на две от река Ерма.

А вие кой малък български град бихте искали да посетите?Не е задължително един град да бъде с големи мащаби, за да ни предложи интересни забележителности, к…Aug 17 2019skafeto.com

loading...