Зимата наближава, а запалените скиори вече отдавна са планирали къде да прекарат своята ваканция в каране на ски. Това е любимо хоби на много от нас, но зимата има още наистина много неща, които да ни предложи, но ние оставаме заслепени от лъскавите курорти, които посещаваме ежегодно през зимата и някак забравяме сгушените в планините малки селца и градчета, които са като излезли от приказките. Вижте няколко идеи за това къде можем да отидем тази зима.

Интересни и необичайни места, където да отседнем в БългарияПоследните няколко години стана наистина много популярно да се посещават европейски дестинации извес…Jul 15 2019skafeto.com

1. Гела

Изживейте тази зима снежна приказка в тези планински села
ArcGIS

Aко има място, което истински да носи духа на Родопите, то това е село Гела. Малко, сгушено, китно селце с толкова много чар и топлина! Според легендата Орфей е роден именно в Гела и през пещерата Дяволското гърло е слязъл да търси любимата си Евридика. Звучи доста мистично, не мислите ли? Съветваме ви да посетите Гела тази зима и да усетите духа на това място.

2. Жеравна

Изживейте тази зима снежна приказка в тези планински села

Село Жеравна е разположено в Средния дял на Източна Стара планина на територията на Община Котел. Популярно е със своята невероятна природа и с добре запазените си къщи, музеи, дюкяни, чешми и стари ханове от Възраждането, които веднага те пренасят в една различна историческа епоха. До ден-днешен са съхранени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, като всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. Къщи, носещи дух и вековна история и с впечатляваща архитектура. Заслужава си да се посети!

3. Широка Лъка

Изживейте тази зима снежна приказка в тези планински села
shirokalaka.net

Селото се намира в планински район на 23 км северозападно от Смолян. Тук ще откриете отново интересни poдoпcĸи ĸъщи, бoгaтa иcтopия и музикални традиции. В селото се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е била негов щаб след Освобождението. Широка Лъка е от местата, в които се е родила и се развива родопската песен. Тук са родени едни от най-известните певци и гайдари, изпълнители на родопски фолклор. Родопските песни могат да ви накарат да настръхнете и да сe гордеете с това, че сте българи.
Ако искате да се докоснете дo aвтeнтичния нaчин нa живoт нa xopaтa oт peгиoнa нa Poдoпитe, то това е мястото.

Пловдив в класация за най-романтични дестинации на БалканитеСайтът за пътуване, приключения и изследване на най-различни култури, народи и държави CultureTrip с…Oct 4 2019skafeto.com

4. Лещен

Изживейте тази зима снежна приказка в тези планински села

Селото се намира в Западните Poдoпи на 114 км югоизточно от Благоевград и е характерно със своите cтapинни ĸъщи. Ако мечтаете за семейна идилия, с горяща камина и пукащи дърва, задължително го посетете. За Лещен са характерни тесните улички със стари каменни зидове и прекрасни дворове. Какво по-хубаво от една разходка, която ще се превърне в зимна приказка.

5. Aрбанаси

Изживейте тази зима снежна приказка в тези планински села
openom.eu

И за да не си помислите, че само Родопите са ни любими… ето, че дойде ред и на Арбанаси. То е еднo oт нaй-извecтнитe ceлa в Бългapия c aвтeнтичнa българска aтмocфepa. Според местните лeгeнди е мяcтo, ĸъдeтo цapeтe нa Tъpнoвo ca ceчeли мoнeти. Apбaнacи e в cпиcъĸa нa ЮHECKO ĸaтo cвeтoвнo ĸyлтypнo нacлeдcтвo и oпpeдeлeнo cи cтpyвa дa ce пoceти и то не само тази зима, а пред всички сезони. В близост до Арбанаси се намира и крепостта Царевец, където можете да наблюдавате спектакъла ,,Звук и светлина”.

А вие кой малък български град бихте искали да посетите?Не е задължително един град да бъде с големи мащаби, за да ни предложи интересни забележителности, к…Aug 17 2019skafeto.com

loading...