тези държави

Всеки от нас има мечти, свързани с посещението на различни държави. Когато обаче отиваме в друга страна е добре да сме запознати с тамошните обичаи и традиции, за да може пътуването ни да е приятно и да не обидим своеобразните си домакини. Затова днес ви представяме това, което не бива да правим, ако пътуваме в някооя от тези държави.

Вече ви разказахме какви грешки могат да развалят почивката на туристите в Турция. В следващата част на нашия репортаж ще ви разкрием какво не трябва да правят пътешествениците в още няколко страни, пишат от pochivka.blitz.bg . Когато се отправяме на път, трябва да следим не само за необходимите вещи, които трябва да вземем със себе си. Важно е да помним как да се държим в различните държави, независимо дали това ще е Индия, Франция, Израел или Китай. Всяка нация има своя менталитет и представа за етикет и познаването на нейните правила е необходимо, за да се избегнат неловките ситуации.

Франция
Когато пътувате за Франция, помнете, че французите са горда нация, изискваща дължимото уважение. Когато посещавате магазините и бутиците, поздравявайте персонала и след покупките не забравяйте да благодарите и да пожелаете хубав ден. Нещо, което всъщност е задължително навсякъде за хората с добро възпитание. Дръжте се добре в общуването си с който и да е там, най-вече със служителите, които ви оказват някаква услуга, защото те заслужават уважение, независимо от професията си. Не докосвайте с ръце стоките, особено хранителните продукти. Не снимайте полицаите и избягвайте разголените дрехи. Най-основното правило – опитайте да използвате френски фрази, дори и да не знаете езика, просто научете най-важните от тях. Всеки фратцузин ще посрещне усилията ви със симпатия и ще се отнесе към вас по-добре, ако опитате да говорите на езика му.

Индия
Жителите на Индия имат особено отношение към проявата на чувства на публично място, както и към докосването на други хора. Ако първото може да предизвика негодувание, то второто е сериозно оскърбление. Не бива да докосвате индусите с лявата си ръка. В Индия е позволено да докосвате други хора или храна само с дясна ръка. Когато се запознавате с някого, е забранено стискането на ръка. В Индия този жест е заменен със свитите като за молитва под брадичката ръце. За оскърбително се смята също така и носенето на къси и разголени дрехи, както и, ако жени посещават храмове с непокрити глави. Освен това това не носете дрехи от кожа – местните биха могли да предположат, че са направени от крава – свещеното животно на тази страна.

Тайланд
В Тайланд е категорично забранено да се изказва неуважение по отношение на будизма, управляващия крал и семейството, но също и към хората, управлявали страната преди това. Ако нарушите тези правила, може дори да бъдете вкарани в затвора. Законите на Тайланд наказват също така използването или разпространението на електронни цигари, износа от страната на фигурки на Буда, а също така и всичко, което може да бъде приспаднато към флората и фауната – късчета корали, раковини или дори миди.

Също като в Индия и там е забренено в храмовете жените да влизат с непокрити глави, да се носят обувки в храмовете и да се носят разголени дрехи. Забраната за обувки важи и за масажните салони. Освен това е важно да знаете, че там е забранено да докосвате местните по главата, защото тя се смята за свещена част от тялото на човека. Не се позволява и да сочите на някого с палец или още по-лошо – с крак. Такова поведение може да бъде сметнато за оскърбление.

Испания
Ако се отправяте на пътешествие в Испания, трябва да знаете, че там работното време на ресторантите, банките, аптеките и магазините се отличава значително. Много заведения започват работа много по-късно от девет сутринта, а също така не са отворени в почивните дни. Освен това в Испания не е прието да разчитате на точността – просто бъдете готови, че ще ви се наложи да чакате, независимо дали имате предварително уговорен час. Опасни теми за разговор там са възрастта на даден човек или футбола. Така, че внимавайте с изказванията си за любимите си отбори или за старите хора.

САЩ
В САЩ е опасно да говорите за расата, джендърската принадлежност или за излишните килограми. Днес в Америка е силно разпространен култът към свободата. Затова и, ако ви заподозрат в сексизъм или расизъм, ще имате сериозни проблеми. Освен това трябва да бъдете внимателни в исказванията си за политиката на САЩ и американската армия. Ако ви поканят на гости, трябва да попитате стопаните какво е отношението им към това дали да влезете с обувки или да се събуете. При повечето американци не е проблем да останете с обувките си, но има и изключения. Добре е да свикнете с това, че жителите на тази страна обичат да поддържат разговор на всякакви теми, но за тях е важно съхранението на лично пространство.

Израел
В тази страна се смята за сериозна грешка, ако поведете разговор или пък се пошегувате за нацизма. Не се приема добре и критиката към самата държава, местните със сигурност няма да ви простят това. Освен това е добре да проявите внимание при общуването с децата на обществени места в Израел, това може да ви докара дори депортация. Искате да не ви глобят на плажа в Израел? Не водете със себе си мечка! В Израел е забранено също така да вдигате шум от 14 до 16 часа, както и в България. Забранено е да карате и коли в свещените за юдаистите празници.

Китай
Намирайки се в тази страна, внимавайте да не правите критични изказвания по отношение на политиката, а при извършването на покупки, използвайте само националната валута. Нарушаването на тези правила може да доведе до глоби, затвор, а също и до депортация от страната. В Китай не е прието също така да давате бакшиши или пък да носите средства за самозащита. Ако намерят във вас нещо, което може да е опасно за друг човек, ще ви го отнемат. Когато говорите с китаец, не е прието да гледате в очите му. Погледът ви трябва да е на нивото на врата на събеседника ви. Топ 6 на дестинациите за перфектен меден месецВенчавката е момент от живота на всеки от нас, който променя изцяло ежедневието и нагласата ни. Разб…Sep 9 2019skafeto.comИзживейте тази зима снежна приказка в тези планински селаЗимата наближава, а запалените скиори вече отдавна са планирали къде да прекарат своята ваканция в к…Oct 31 2019skafeto.com


loading...