Турция COVID жестове Турската лира нов спад

В Турция при общуване често се използват жестове. Интересно е, че от много познатите ни жестове имат съвсем различно значение от това, с което сме свикнали.

1. Вдигнат малък пръст със стиснат юмрук и дланта надолу, означава, че сте обидени на човек. Вие не желаете да говорите с него.

2. Долният клепач, издърпан с пръст надолу, означава, че турчинът е забелязал някаква уловка и вече не можете да го измамите. В кръга на висшите турски бизнесмени такъв жест ще бъде знак за опит за измама от икономически характер, а в отношенията между съпруг и съпруга най-вероятно ще е свързан с изневяра.

3. Цъкането с език и отмятането назад на главата е може би най-популярният турски жест, означаващ „не“. Понякога, за да изразят несъгласие или отказ, турците се ограничават само до повдигане на вежди.

4. Прекарване на ръба на палеца напред-назад през гърлото – такъв жест ще помогне на чужденец да обясни, че му е писнало от ситуация и просто му е дошло до гуша. Въпреки това ви съветваме не да прибягвате до него често.

5. Извъртане на главата – извършва се със сложно движение с ухапване на нокътя на палеца с последващо движение на главата назад. Значение: силен внезапен страх. Например, ако решите да направите номер на някого и да го изплашите, криейки се зад ъгъла, най-вероятно жертвата ви ще направи точно този жест.

6. ОК: в англоговорящите страни кръгът от палеца и показалеца означава „всичко е наред“. В Турция и Гърция този жест може да се възприеме като намек за хомосексуалността на събеседника.

7. Свиване на пръстите – жест, който сме свикнали да гледаме в западните филми. В Турция този жест показва намек за прекратяване на разговора и като цяло всякави отношения със събеседника.

8. „Фига“ (смокиня) – добре познатата комбинация от три пръста, при която палецът е заключен между сгънатите показалец и среден пръст. В Русия и Украйна това означава „няма да получите нищо“, докато в Бразилия и Португалия е жест за защита. В Турция „смокинята“ е жестока сексуална обида и има абсолютно същото значение като вдигнатия среден пръст в американските филми.

9. Повдигнат палец: в разговор той има същото значение като в повечето страни – „добър“, „готин“, „чудесно, нека го направим“. Въпреки това за дамите не е препоръчително да стоят в края на пътя, да вдигнат палец и да сигнализират, че искат да се качат на автостоп. Този жест се използва от представителките на най-древната професия.Внимание: Преди да се юрнете да пазарувате като обезумели към Турция, прочетете следващите редове!„Наскоро влязох в магазинче на Бостанския пазар и видях, че 5 литра екстра върджин зехтин се предлаг…Dec 2 2018skafeto.com

За първи път в света: Турция пуска All Inclusive по улиците и магазинитеВ Турция системата All Inclusive ще обхване търговските улици на курортите. Тук туристите ще могат д…Feb 18 2019skafeto.com


loading...