Халщат

Кметът на алпийското селце в Австрия Халщат, за което се смята, че е вдъхновило мястото, където се развива действието в анимационния филм „Замръзналото кралство“, помоли в официално изявление туристите да престанат да прииждат в него, съобщава „Дейли Мейл“.

Кметът Александър Шойц призова феновете на анимацията да спрат да прииждат в селото, чието население е малко под 800 души, защото то просто не може да се справи с огромният наплив от туристи, които надвишават 10 хил. души на ден.

Някога тихото селце сега е изпълнено с посетители, които се снимат на фона на живописните гледки, пускат дронове и дори влизат в домовете на жителите, за да ползват тоалетната им.
Кметът на селото от "Замръзналото кралство" към туристите: Стига сте идвали, кошмарни сте (СНИМКИ)

„Майка ми един ден се събуди и откри няколко китайски туристи в спалнята си“, казва местен собственик на кафене. През ноември 2019 г. пък пожар разруши голяма част от сградите по живописната брегова ивица на селото, някои от които бяха на няколко века.

Халщат, който е сгушен високо в австрийските Алпи, е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1997 г. и винаги е било туристическа дестинация.

Но популярността му се покачва многократно през 2013 г., когато се появяват слухове, че то е било част от вдъхновението за създаването на филма на „Дисни“. Оттогава то е посещавано от повече от 10 хил. туристи дневно, основно граждани на азиатски страни.

Местните се страхуват, че с излизането на втората част на „Замръзналото кралство“, която се превърна в един от най-гледаните анимационни филми в историята на киното, туристите ще станат дори повече.
Кметът на селото от "Замръзналото кралство" към туристите: Стига сте идвали, кошмарни сте (СНИМКИ)

Кметът дори затвори няколко от основните пътища, водещи до селото, в опит да ограничи наплива.

„Халщат е важно място за (австрийската) култура, не музей. Искаме да намалим броя на туристите с поне една трета, но реално няма как да ги спрем“, каза той.

Селото е популярна дестинация за азиатски туристи още от 2006 г., когато южнокорейско шоу за пътувания го популяризира. През 2011 г. китайски бизнесмен похарчи почти милиард долара, за да построи копие на селото в своята страна.
Кметът на селото от "Замръзналото кралство" към туристите: Стига сте идвали, кошмарни сте (СНИМКИ)

След като се появиха слухове, че селото е вдъхновило атмосферата и мястото, където се развива действието на „Замръзналото кралство“, туристическият наплив се е покачил многократно.

Още от Туризъм


loading...