хотелите във велинград

Цената на хотелите във Велинград ще падне, а дестинацията ще стане по-конкуретноспособна, благодарение на нов договор за доставки на ток, съобщава Труд.

Контрактът бе подписан между Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Велинград и Западни Родопи и избраната измежду 12 кандидата компания-доставчик.
Дружеството предложи – борсова цена плюс 2 лв./МВтг. Фиксирана е и пределната горна граница, която не може да се надвишава – 115 лв. на мегаватчас плюс надбавката от 2 лева. По този начин разходите на бизнеса в трудната заради пандемията от COVID-19 година ще намалеят драстично, тъй като досега цената, която плащаха хотели и ресторанти бе значително по-висока.

Договорената сега цена на електроенергията е най-ниската към момента в бранша. Благодарение на договора, който е част от партньорската програма на сдружението, в която вече са се включила над 100 фирми, Велинград ще стане и по-еко, тъй като договорът е за доставка на 100% “зелена” енергия. Всички, които ползват услугата на доставчика, ще получат и зелени сертификати, които ще гарантират, че електроенергията е произведена от възобновяеми източници.

Разходите за отопление и охлаждане, както и поддържане на нужната температура в балнео центровете и басейните на балканската спа столица са средно около 15 на сто за хотелите и почти двойно за ресторантите от всички разходи на бизнеса, обясниха за “Труд” експерти. Затова се очаква и още за септемврийските празници клиентите на дестинацията да могат да се възползват от нови и по-изгодни оферти за ваканция.

От 1-ви октомври 2020 всички фирми, които ползват ток ниско напрежение, ще са длъжни да излязат от сегашния защитен пазар, на който цените се определят от КЕВР и ще трябва да сключат договор с доставчик на свободни тарифи. Подготовката на документите обаче отнема около месец, затова експертите съветват компаниите, които да започнат подготовката на документите до две седмици.

Още от Туризъм


loading...