Джо Байдън сзо увеличение на данъците
Снимка: Gage Skidmore

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на САЩ Джо Байдън определи срещата си с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти като продуктивна, като подчерта, че САЩ не могат да не изпълнят задълженията си, тъй като това би било „катастрофа“ за икономиката им, съобщи АП. „Още веднъж повторихме, че фалитът не е на дневен ред и че единственият начин да продължим напред е добронамерено да постигнем двупартийно споразумение“, заяви Байдън.

Въпреки че има области на несъгласие, Байдън изрази ангажимента си за продължаване на дискусиите с Маккарти, както и с водещите преговарящи от двете страни и техните щабове.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти на пресконференция след срещата си с президента на САЩ Джо Байдън заяви, че предполага, че ще се среща с държавния глава, докато двете страни не постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга.

Говорителят заяви, че е постигнат напредък в областите, в които има различия в мненията, и отбеляза, че тонът на дискусията е по-добър в сравнение с предишни срещи, но че все още не е постигнато споразумение.

Освен това Маккарти заяви, че едно краткосрочно удължаване на дълга ще се разглежда като провал, като посочи, че предпочита цялостно споразумение, а не временно решение.

Подчертавайки необходимостта от двупартийно споразумение, Байдън изтъкна значението на това предложението да бъде продадено на техните избиратели. Той също така подчерта значението на преодоляването на данъчните вратички и гарантирането, че богатите плащат своя справедлив дял.

И Байдън, и Маккарти се съгласиха, че фалитът не е вариант, и признаха необходимостта от двупартийно сътрудничество.