Водна криза Дупница

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Водна криза грози Дупница и селата в общината, съобщава БНТ. Причината е остарялата пречиствателна станция и тръбите, които не са подменяни от над 70 години. На фона на искането на КЕВР за поскъпване на тока и водата, водното дружество в града е с изоставащи заплати на служителите.

Вече сме на ръба на водната криза, призна директорът на ВиК – Дупница Красимира Иванова. Тя посочи, че служителите са със забавени заплати, а авариите са непрекъснати.

„Почти няма средства за отстраняването на авариите, но се справяме по някакъв начин с помощта на общината и съдействието на служителите. Те работят почти на доброволен принцип, защото са от много години и от лоялност към ръководството остават да работят“, обясни Иванова.

Тя отбеляза, че пречиствателната станция в района на село Джерман не е ремонтирана повече от 40 години и една от помпите може всеки момент да спре.

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов заяви, че исканията им са енергийният регулатор да одобри плана на „Кюстендилска вода“ и да има една реална цена, която да отговаря на необходимостите на общината. По техни изчисления става въпрос за 2,26 лв. за кубик.

„КЕВР обаче ни притиска и не иска да разгледа бизнес плана, иска дружеството да фалира и да минем към държавния воден оператор, който е в изключително тежко състояние“, подчерта той.