дистанционната работа
Photo by João Barbosa on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Още една потискаща новина за наемателите в Лондон, които трябва да се справят на пазар с едни от най-скъпите имоти в света: месечните разходи за наем ще се повишат два пъти по-бързо от цените на жилищата до края на 2026 г. Това показват данни, публикувани в понеделник от лондонската агенция за недвижими имоти Hamptons.

Между 2023 г. и 2026 г. се очаква наемите в града да скочат със значителните 25%. Междувременно за същия период от време продажните цени на имотите е вероятно да се повишат с 11,5%, посочва брокерската компания, цитирана от Mansion Global.

„Можем да твърдим, че желанието на Bank of England да потуши инфлацията е засегнало сектора на наемите по-силно от която и да е друга част от жилищния пазар“, коментира Анейша Беверидж,която ръководи проучванията в Hamptons, като припомня 14-те последователни повишения на лихвите от централната банка от декември 2021 г.

По думите й влияние оказват и дългосрочни проблеми с предлагането, съчетани с нарастващите разходи на наемодателите. Това оказва натиск върху наемите. Ето защо „очакваме наемите да продължат да растат през следващите няколко години“, добавя Беверидж.

И не само в столицата – в цяла Великобритания се очаква наемите да нараснат с 25% до 2026 г., пет пъти по-бързо от стойностите на продажбите, които се очаква да скочат с 5,5%.

Великобритания отчете ръст на наемите национален мащаб с близо 10% само през юли, който беше 27-ия пореден месец на увеличение на наемите с над 5%, се казва в доклада.

Недостигът на жилища под наем, както и нарастващите разходи на наемодателите са най-големият фактор за ръста на цените и ще продължат да оказват натиск върху наемите.