https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Британският парламент нанесе нов удар върху политическата кариера на бившия премиер Борис Джонсън, след като одобри доклад, в който се заключава, че той умишлено е лъгал законодателите относно незаконните партита, провеждани в кабинета му по време на COVID локдауните, съобщава „Ройтерс“. По-рано този месец Джонсън се оттегли като депутат, след като видя предварително копие на доклада. Той определи разследването срещу него като „лов на вещици“ – критика, която той изостри след публикуването му.

В доклада, съдържащ над 100 страници, парламентарната комисия по привилегиите – основният дисциплинарен орган за законодателите – посочва, че Джонсън умишлено е подвел парламента в няколко случая, когато е бил запитан за събиранията на „Даунинг стрийт“ по време на блокадата, въведена заради коронавируса.

Той уверил Камарата на общините, че всички правила за COVID-19 са били спазвани през цялото време в правителствените сгради.

В доклада се препоръчва на Джонсън да бъде отказан пропуск, даващ му автоматичен достъп до парламента, и се отбелязва, че ако той все още беше член на парламента, щеше да се препоръча отстраняване му от Камарата за 90 дни.

Вчера законодателите в Камарата на общините гласуваха с 354 гласа „за“ срещу 7 „против“ одобряването на доклада на комисията след петчасов дебат.

Решението на парламента да подкрепи заключенията от доклада не спира Джонсън да се кандидатира отново за член на Камарата на общините, но е смущаващо наказание за политик, който допреди година беше министър-председател.

Повечето политици, които направиха изявления в парламента по случая, разкритикуваха поведението на Джонсън, а само малцина негови поддръжници поставиха под въпрос безпристрастността на комисията.

Бившият премиер Тереза ​​Мей предупреди поддръжниците на Джонсън да не гласуват против доклада на комисията, тъй като това ще подкопае вярата на обществото в демокрацията.

Джейкъб Рийс Мог, министър в правителството на Джонсън, пък посочи, че е „напълно разумно“ възгледите на комисията да бъдат оспорвани и предположи, че законодателите, разследващи бившия премиер, са „искали да стигнат до определено заключение“.

Джонсън – министър-председател от средата на 2019 г. до септември 2022 г., беше един от най-противоречивите лидери на Великобритания през последните десетилетия.

Проучвания на общественото мнение показват, че в момента той не е популярен сред повечето хора, но запазва подкрепата на някои членове на Консервативната партия.

Висши политици в управляващата Консервативна партия, включително премиерът Риши Сунак и много членове на кабинета, пропуснаха дебата и избегнаха гласуването, за да не изострят напрежението с членовете на партията, които остават лоялни на бившия премиер.

Сунак, който обеща правителство на почтеност, не присъства на дебата в парламента, защото посрещаше премиера на Швеция и имаше планирани други срещи.

Джонсън заяви, че целта на доклада е „да бъде последното пронизване в едно продължително политическо убийство“.

Вижте още:
Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиерБорис Джонсън е изправен пред борба за политическата си кариера, след като депутати заявиха, че дока…Mar 4 2023skafeto.com

Опипвания, разврат и един върху друг: Нови разкрития за „партигейт“ на Борис ДжонсънТелевизионният канал ITV News разкри нови подробности за скандално парти през април 2021 г. с участи…Jan 23 2023skafeto.com

Брокер: Борис Джонсън продава къщата си в ЛондонБританският министър-председател в оставка Борис Джонсън е обявил за продажба къщата си в Лондон за …Aug 8 2022skafeto.com