https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Собствениците на имоти, отдавани под краткосрочен наем в платформата Airbnb са изправени пред нови проблеми, свързани с предстоящи регулаторни ограничения, съобщава Bloomberg. Най-силно ще бъдат ударени хората, които притежават жилища в най-търсените туристически дестинации.

Предстоящите мерки влошават още повече силно растящите жилищни разходи в глобален мащаб. Следват примери.

Ню Йорк е поредният мегаполис, който се впуска в начинанието, като принуждава собствениците на имоти за краткосрочен наем да се регистрират пред градските власти и да спазват строги ограничения, в противен случай рискуват налагане на глоби. Airbnb нарича това фактическа „забрана“.

Това ще бъде голям тест за градовете, които водят трудна битка за намиране на точния път за регулиране на платформи като Airbnb и VRBO чрез таван върху броя на дните, в които един имот може да бъде отдаван под наем краткосрочно. Впрочем, такъв таван вече съществува в Лондон и Париж. В Барселона пък има обща забрана на конкретни видове наеми. Подобни и други регулации предстоят във все повече градове по света.

Обяснението на властите и ръстът на цените

Това, което превръща краткосрочните наеми в оправдана регулаторна мишена  е способността им да привличат твърде много наеми от краткосрочни посетители. По този начин се блокира предлагането на жилища за местното население, е общата позиция на различните местни власти.

Изследване от 2023 г. на икономисти от университета в Грац установява, че седмичният наем в Airbnb в Сидни е близо два пъти по-висок в сравнение с този на дългосрочния пазар.

„Положението е сходно в градове като Париж, където спадът на предлагането и ръстът на регулаторните разходи тласкат нагоре цените“, коментира Мехди Фараджала от Rennes School of Business.

По-високите цени смекчават кризата с разходите за живот на собствениците на имоти, но наказват местните жители. Макар че обявите за краткосрочен наем съставляват под 1% от общия брой на жилищата в Ню Йорк, например, още през 2018 г. градът установи, че за всяко увеличение с 1% на обявите в Airbnb наемите в кварталите нарастват с 1,6%.

Инвестиционна игра?

Спекулативният импулс е реален. Изследване от 2017 г. на George Mason University установява, че пристигането на Uber Technologies на различни локации в Китай е било свързано със значително увеличаване на собствеността на нови коли.

Сходна е историята при недвижимите имоти. В Ню Йорк има почти два пъти повече обяви за цели имоти, отколкото за частни стаи, както и 12 пъти повече в Париж, сочат данни на AirDNA.

Спекулантите с френски имоти очакват ръст на бизнеса заради Олимпийските игри, като на този фон френското правителство съобщи, че платформи като Airbnb ще трябва да обозначават прекомерни цени.

В момента е ясно едно – градовете ще трябва за пореден път да отговорят на въпроса за кого действително са предназначени – за туристи, които харчат пари, или за местните жители, които плащат данъци през цялата година? Балансът очевидно е трудно постижим.