изобретенията

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Кажете Благодаря на великите ни сънародници, които са били горди българи и са дали толкова много на света с изобретенията си! Българският народ е дал достоен принос за развитието на човечеството. Без някои велики българи ще ни е трудно да си представим: Интернет, социалните мрежи, безопасността по пътищата, сутрешната закуска, четенето на вестници, атомната безопасност  и безопасността въобще, работата на специалните служби, настройката на календара и на компютъра… продължете да четете и ще разберете какво още сме дали на света. Tези открития основателно можем да наречем велики, защото те изцяло са променили света и живота на човека към по-добро.
Още един българин изкачи втория по височина връх К2След Боян Петров втори българин изкачи вторият по височина връх на планетата К2. Тази нощ Стефан Сте…Jul 25 2019skafeto.com

Джон Атанасов

Първият електронен, непрограмиран компютър е изобретен от Джон Атанасов – американски физик, математик и електроинженер от български произход. След опити с различните налични по това време сметачни устройства Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“. През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат „Лапласиометър“. Атанасов установява, че той има същите недостатъци като всички други аналогови устройства – точността му зависи от работата на други части на машината.

изобретенията
MediaNews.BG

Асен Йорданов

изобретенията

В днешно време, в напрегнатия ни и забързан живот катастрофите са все по-често явление. Една от допълнителните екстри, които ни предпазват при катастрофи, е въздушната възглавница. Тя е изобретена от българина Асен Йорданов. С изобретенията си, той е допринесъл многократно за света. Телефонният апарат Джордафон, изобретен от него, е имал секретар и е давал възможност за конферентна връзка. Така в един разговор е можело едновременно да разговарят помежду си няколко души. Още приживе неговите открития и заслуги са признати. Името му е вписано в „Книгата за почетни граждани на Ню Йорк“, а портретът му е изложен в „Залата на славните“ в Нюйоркското летище „Ла Гуардия“. Негови лични вещи и архиви са изложени в музея „Air space museum“.

Вести

Петър Петров

изобретенията
OFFNews

Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров. Определят го като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му, освен първият дигитален ръчен часовник, са първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи. Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.

Димитър Съселов

изобретенията
Списание Българска Наука

Това не е точно изобретение., а по-скоро откритие. Нека си спомним за професор Димитър Съселов, открил най-отдалечената от Слънцето планета. Тя се намира на 5 хиляди светлинни години от нашата звезда.

Рекорд на Гинес: Българка е човекът с най-силен глас на ЗемятаОт рекордите на Гинес официално призна българската народната певица Смиляна Захариева за човека с на…Jun 21 2019skafeto.com

Георги Наджаков

изобретенията
kardjali.bgvesti.net

Българският физик Георги Наджаков открива фотоелектретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката. Светът признава огромния му научен принос на 22 юни 1937г., когато изобретява фотокопирната машина.

Д-р Стамен Григоров

изобретенията
Bgnow.eu

Може би най-известното от изобретенията, които ще ви предложим, е киселото мляко. Откривателят на кисело-млечната бактерия, която придава специфичния вкус на млякото ни, е доктор Стамен Григоров.

проф. д-р Иван Митев

Списъка ни с изобретения на велики българия продължава с шестият сърдечен тон, който е първото голямо откритие на българската медицина на XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

Карл Джераси

Карл Джераси е евреин от български произход. Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче. През 1951 година, заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, той участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който предотвратява забременяването. Карл Джераси е удостоен с Национален медал за наука, връчен му лично от президента Никсън.

Наши ученици спечелиха 5 медала от олимпиадата по физика в ИзраелБългарските ученици за пореден път показаха колко са талантливи, спечелвайки два сребърни и три брон…Jul 15 2019skafeto.com