Мадарския конник

Векове наред историците се мъчат да намерят отговора на важен въпрос, свързан с един от най-емблематичните паметници на България. Става дума за Мадарския конник край Шумен и по-специално кой точно е изобразен на него.

Според последните версии от научните среди, ще ни се наложи тотално да ревизираме това, което години наред сме смятали за факт. Те гласят, че Мадарският конник всъщност е фигура на жена. Като един от най-важните си аргументи учените представят наблюдението, че на яздещата кон фигура има добре различим бюст.

Историците са на мнение, че на паметника е изобразена тракийската богиня Бендида. Нейни изображения има на няколко скални релефа и апликации в България. На всички тях Бендида, която се е считала за покровителка на лова, е изобразявана с някои типични аксесоари.ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕ! Кан Тервел е СПАСИТЕЛЯТ НА ЕВРОПА от ислямизация и КОШМАРЪТ НА ХАЛИФАТА…Цяла Европа трябва да е благодарна на България, която в много моменти е била истински щит за Стария …Nov 10 2016skafeto.com

Подобно на гръцкия си еквивалент Артемида, Бендида е наметната с кожи и носи ботуши. Това, което я отличава обаче, е неизменната шапка от лисича кожа. В ръцете си богинята на лова е или с копие, или с лък, а понякога като допълнение се появява и мрежа.

Досега се считаше, че вероятно Мадарският конник изобразява византийския император Юстиниан II. Той е свързан с българската история с това, че през 705-а година е свален от престола в Константинопол, след което, с помощта на хан Тервел успява да си го върне. Като знак на признателност Юстиниан II отрупва хан Тервел с дарове и му присъжда царската титла кесар.10 причини да се ГОРДЕЕМ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ. Да си припомним защо сме важна и значима част от обединена Европа…България е страна със славна и дългогодишна история и е съвсем нормално да имаме много поводи за гор…Oct 3 2016skafeto.com

loading...