https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Пирамидата в Босна, т.нар. Пирамида на Слънцето, е сензационна мистификация или епохално археологическо откритие. Според откривателя вероятно става въпрос не за 1 пирамида, а за цял комплекс. Наблизо са разположени също хълмове, наречени Пирамида на Луната и Пирамида на Дракона.

Американският инженер-геолог и археолог Семир Османагич (Semir Osmanagić) смята, че до градчето Високо, намиращо се във Федерация на Босна и Херцеговина, североизточно от столицата Сараево, е открил първата пирамида в Европа и най-голямата досега в света. Градчето е наследник на селището край забележителния замък на босненсия крал Твърдко I Котроманич (1359-1391), намирал се на върха на хълма Височица (765,5 м), унищожен варварски от турците при тяхното нашествие. Именно в това 600 год. необитавано възвишение, още при първото си посещение през април 2005 г. Османагич различава очертанията на пирамида.

Новината за откритието се излъчва от Euronews, американската Ей Би Си и италианската RAI. През 2007 г. балканският Индиана Джоунс кани египетски специалисти по пирамидите на научна конференция. Египетските специалисти не отричат, че намерените структури не са с природен произход и че повечето вероятно са дело на човешка дейност. Семир Османагич смята, че тези съоръжения са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди.

Как се стига до откритието?

То е било пред очите на всички, но пръв Османагич изтъква изключително правилната за природна форма геометрия на хълма до селището Високо. Правилната пирамидална форма още повече се откроява при наблюдение от въздуха. Той предполага сходство между пирамидите в Босна и китайската практика на издигане на земни пирамиди, съществувала няколко века пр. Хр. (пирамидата над гробницата на първия император с прочутата Теракотена армия.

Той започва работа през октомври 2005 г. с теренни проучвания – обхождания, сондажни пробиви в хълма и изгребване на повърхностния слой почвена маса на определени участъци. Под слоеве пръст са открити каменни, или както твърди Османагич, „бетонни“ структури, които той определя като настилки с плочи, подпорни стени с блокове на суха фуга и от необработен камък на земен разтвор или засипка. В структурата са разкопани тунели, а наоколо са намерени огромни каменни кълба, повечето от които с много правилна сферична форма, открити са и врязани в камъка различни знаци.

Намереното е доста по-примитивно от градежите в Египет или хилядолетия по-късните пирамиди в Централна Америка и, ако не е необясним природен каприз, по-скоро се доближава до мегалитната традиция в Европа или зикуратите в Месопотамия. Въпреки това т.нар. от Османагич „Пирамида на Слънцето“ е с внушителни размери – височина 220 м и страна на основата към 360 м. В обема й вероятно преобладава земната маса, а не камъкът. Трудно е да се прецени дали тази земна маса покрива изцяло каменно съоръжение или е насипвана и укрепвана с каменни подпорни стени и настилки по образувалите се тераси, или просто в древността съществуващ вече хълм е бил обработен, като му е придадена пирамидална форма и върху него са изпълнени споменатите строителни работи, както е постъпено със скалата, от която е издялан големият Сфинкс в Гиза.

Паралел за първата теза намираме в голямата пирамида в Чолула, Мексико, където изцяло каменната пирамида е засипана до височина 54 м с внушителен пласт пръст, образуващ основа със страна 440 м, което я прави пирамидата с най-голям обем в света, а нищо неподозиращите испанци дори са построили върху този „хълм“ катедралата Virgen de los Remedios.

В България може да се направи паралел с подмогилните тракийски гробници и храмове.

Учените все още не са се произнесли окончателно за откритието, нито за това коя европейска култура го е създала. То трудно се вписва в досегашните схващания за най-древната история на цивилизацията не само на Европа, но въобще на света. Това обаче не е пречка десетки хиляди туристи от цял свят да се стичат към Археологически парк „Босненска пирамида на Слънцето“ във Високо.

Възможно ли е да се окаже, че не само едни от най-старите, безусловно доказани следи на европейската култура като първото обработено злато на континента, открито във Варненския халколитен некропол и първите каменни постройки в Европа от неолитното селище при Дуранкулашкото езеро, но въобще човешката цивилизация има най-старите си паметници не в Близкия или Далечния Изток, а именно в Европа – тук на Балканите?

Учените трябва да изследват, да обяснят намереното и да отговорят възможно по-скоро на поставените въпроси. Някои от тях са скептични, че става дума за пирамида, други са на обратното мнение. За българите е хубаво, че който няма възможност или желание да отиде до Централна Америка, Египет или Китай може просто да отскочи до Босна и да види с очите си какво всъщност е открито в Археологически парк „Босненска долина на пирамидите“.

Вижте още:
Какво се е случило с подводния град с пирамиди до Куба?Преди повече от десетилетие екип от изследователи работят по мисия за проучване на западното крайбре…Oct 29 2020skafeto.com

По-древни от пирамидите – нови разкрития в ирландски гробнициТе са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват неочаквани факти за могъ…Jul 28 2020skafeto.com

Пирамидите в Антарктида – измислица или реалностГлобалното затопляне, което топи ледовете на планетата, разкри една от най-големите загадки на съвре…Jul 1 2020skafeto.com