Христо Ботев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

През април в Калофер започват снимките на игралния филм за поета-революционер Христо Ботев, съобщи кметът на града Румен Стоянов. Преди месец в Калофер бе учреден инициативен комитет, който започна национална кампания за събиране на средства за амбициозната продукция. В разкритата дарителска сметка до момента са събрани около 25 000 лева.

„След филма за Левски, жителите на Калофер искат да бъде направен игрален филм и за великия син на нашия град Христо Ботев“, посочи Румен Стоянов. Той добави, че идеята за заснемането на игрален филм за Ботев е подкрепена от много родолюбиви българи и организации в страната.

Режисьор на продукцията е Максим Генчев. Сценарият е почти завършен и е по оригиналните разкази на Захари Стоянов. По-голямата част от филма ще бъде сниман в Калофер. Само някои от сцените ще са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост във Видин.

По думите на Румен Стоянов вече има и избран изпълнител за главната роля, но по настояване на режисьора не се съобщава името му. Бюджетът на продукцията е около 500 000 лева.

В същото време режисьорът Максим Генчев отправи доста странен апел за дарение на необичаен реквизит във Фейсбук.

Генчев разкри детайл от сюжета – за една от сцените ще му трябва мезе. За алкохол не споменава. Режисьорът написа, че има „предложение, на което няма да можете да устоите!“, ето какво е то:

„За филма БОТЕВ, който ще се снима в Калофер от месец април, са необходими 100 кг пастърма. Тази пастърма ще влезе трайно в кадър в епизод, когато Бакалбашийски, Обретенов, Апостолов и Заимов получават 10 тона пастърма от чорбаджията Скачоков, която Бакалбашийски ще продаде чрез Иваница Данчов, за да купят оръжие за Ботевата чета!“.

Генчев пише още, че въпросните 100 кг пастърма ще бъдат „безценен дар за филма и екипът ще ги изяде след снимките за ваше здраве и благополучие! Амин!!!!“.

Виж още:Железен! Хекимян пак влезе в ледените води на Тунджа, 150 играха мъжко хоро в Калофер (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)На днешния голям празник Йордановден в Калофер за поредна година се състоя традиционното мъжко хоро …Jan 6 2020skafeto.com