Искра Баева 24 май

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

24 май е абсолютно безспорна дата, но не може да бъде национален празник. 24 май е обществен празник, а превръщането му в национален празник ще го политизира. Това заяви пред БиТиВи историкът проф. Искра Баева относно предложенията на ПП/ДБ за промени в Конституцията, с които се предвижда 24 май да стане национален празник вместо 3 март.

За нея е доста тревожно, че периодично се поставя въпросът за промени на националния празник. Непрекъснато се поставя въпросът за националния празник, когато държавата се е родила, възмутена е проф. Искра Баева.

„24 май е най-българският празник, но той обаче е народен празник, на народното, които са встрани от политиката. Националният празник е политическият празник“, каза проф. Искра Баева.

Тя посочи, че 24 май е безспорен народен празник, а превръщайки го в национален празник, може да се изключат всички други, които празнуват кирилицата. Русия може да се променя както си иска, но това не бива да се отразява върху усещането на българите за тяхната държава. Непрекъснато се опитваме да се огледаме в огледалото и се опитваме да променим националния празник заради войната в Украйна. Нашият национален празник не бива да се оглежда в чужда държава, настоя проф. Искра Баева.

На другото по-различни мнение е медийният експерт доц. Георги Лозанов. Той заяви, че 3 март не отговаря на две условия, които са ключови, за да може един празник да е национален празник – да обединява нацията и какъв белег на националната идентичност ще вкарат промените. 3 март не обединява нацията, а става повод за дебат. Трети март вкарва руски елемент в българската национална идентичност, посочи Лозанов.

Той добави, че разпространението на славянската писменост е едно от ключовите постижения на българската култура и обединява нацията, за сметка на 3 март. Има опит от Москова да се подценява ролята на България по отношение на писмеността и чрез превръщането на 24 май в национален празник заявяваме своето културно постижение в Европа, защити тезата си доц. Лозанов.

„Нека да извадим руския елемент от българската идентичност тогава, когато празнуваме националния си празник“, настоя той.