Емилиян Гебрев и неговите предприятия са едни от големите производители на въоръжения и техника. Към него би бил по-голям интереса от външни служби, но не само срещу негови складове имаше взривове. Това заяви бившият министър на отбраната Йордан Божилов в предаването „Лице в лице“ по bTV. По думите му е много важно да се докаже откъде са тези атаки.

„Допускам, че зад тези действия стоят руски специални служби“, каза Йордан Божилов.

През миналата седмица горя оръжеен склад, собственост на Емилиян Гебрев край Карнобат.

Бившият министър на отбраната заяви, че от самото начало на войната България е изнасяла оръжия за Украйна, като това невинаги се е случвало директно, но през посредници.

„Това е много важно за Украйна, защото България има военно-промишлен комплекс, който произвежда техника и боеприпаси по стар съветски модел, каквато все още е основата на украинската армия“, добави той.

Божилов припомни, че служебното правителство, в изпълнение на решение на Народното събрание, е изпратило ограничено количество въоръжение.

„Има фондове в ЕС, които компенсират страните, които предоставят въоръжения и техника, за да може в последствие те да закупят нови образци“, каза още бившият министър на отбраната.


loading...