Частен съдебен изпълнител е обявил за продажба емблематичната Чапрашикова къща на столичната улица „Оборище“ 19 за 11 358 820 лева, става ясно от обява, публикувана на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. В момента там е седалището на Българската голф асоциация, зад която стои бизнесменът Красимир Гергов, а по-рано там в дома е живял Тодор Живков.

Оферти от кандидат-купувачи се събират до 30 септември, а победителят, ако има такъв, ще бъде обявен на 1 октомври.

Имотът за първи път бе пуснат на търг от ЧСИ в началото на 2019 г. заради дълговете на компанията на Гергов „К консултинг“. Тогава цената бе по-ниска – 10,3 млн. лв. с ДДС. От обявата още става ясно, че върху имота има ипотека от Банка Пиреос и „Джеррард естейт холдингс“.

Kъща на Тодор Живков в центъра на София се продава за 11 милиона

Триетажната къща е с 439 кв.м  застроена площ, а парцелът към нея е 2433 кв.м. Общата разгъната площ е около 1100 кв.м. Предлагат се и две допълващи постройки с площ от 108 кв. м. Огледи на имота могат да се правят на 20 и 27 септември.

Желаещите да участват в наддаването трябва да предоставят депозит в размер на 10% от началната цена.

Къщата, построена през 1932 г., е принадлежала на големия търговец на тютюн Крум Чапрашиков. Той е бил женен за Елисавета Тенева, наричана Милиончето, тъй като е била дъщеря на финансовия министър на България по онова време.

Kъща на Тодор Живков в центъра на София се продава за 11 милиона

След идването на „народната” власт, най-хубавите сгради са национализирани. Номер 19 е взета за щаб на съветската армия в България по време на войната. Тя имала 70 стаи и три подземни гаража.

По-късно на номер 17 е построена кооперация, която е била резиденция на Тодор Живков, а съседната – на номер 19, е била предназначена от УБО (управление за безопасност и отбрана) за гости на правителството от чужбина.

Според една от версиите Тодор Живков е харесал къщата на Чапрашиков и се преместил в нея, а тя станала известна като негов дом. Така се раждат вицове, че улица „Оборище” вече трябва да се нарича „Тодорище”.

Проф. Баева: Живков остава в историята„Тодор Живков е несъмнена фигура в историята на България и ще продължава да олицетворява онази епоха…Aug 5 2019skafeto.com

След няколко години обаче Тато се мести в резиденция „Бояна”. Градската легенда гласи, че Живков бил информиран за замърсяване от „Кремиковци”, което вятърът издухвал по посока изток-запад до Докторската градина и това повлияло на решението му да напусне къщата на Чапрашиков.

През 1978 г. имотът е обявен за паметник на културата от местно значение. След 1989 г. наследниците на Чапрашиков се опитват да си го реституират. В нея е запазено голяма част от оригиналното обзавеждане – кожени мебели от 30-те години на миналия век, паркет, картини, дори посуда.

В крайна сметка емблематичната Чапрашикова къща става собственост на рекламния бос Красимир Гергов, като той регистрира там седалището на Българската голф асоциация.
Морфин в кръвта на Людмила ЖивковаВ кръвта на Людмила Живкова по време на аутопсията е открит морфин. Опиатът е бил в голямо количеств…Aug 28 2019skafeto.com

loading...