https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

JPMorgan Chase наскоро отчете резултати за второто тримесечие, като приходите и печалбите надхвърлиха очакванията на Wall Street. Но изпълнителният директор Джейми Даймън застава от страната на предпазливостта. „Все още има забележими рискове в непосредствена перспектива“, каза той в прессъобщението за приходите.

„Потребителите бавно използват своите парични буфери, основната инфлация е упорито висока – увеличавайки риска лихвените проценти да се повишат и да останат по-високи за по-дълго време – количествено затягане от този мащаб никога не е имало, фискалните дефицити са големи и войната в Украйна продължава, което в допълнение към огромната хуманитарна криза за украинците има големи потенциални ефекти върху геополитиката и световната икономика.“

Картината не е розова. В конферентния разговор за печалбите Даймън добави, че „насрещните ветрове са значителни и донякъде безпрецедентни“.

И така, ето по-отблизо три ключови рискови фактора, подчертани от Даймън, и как инвеститорите могат да се хеджират срещу тях.

Висока базова инфлация

През юни индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 3% спрямо предходната година, отбелязвайки най-малкото 12-месечно увеличение от март 2021 г. Но основният CPI — който изключва храната и енергията — се увеличи с 4,8% на годишна база.

Ако основната инфлация се задържи на „упорито високите“ нива, за които Даймън предупреди, вашите трудно спечелени пари може прогресивно да загубят стойност поради ерозиращото въздействие на инфлацията.

Легендарният инвеститор Джим Роджърс наскоро каза, че „най-доброто място, когато имате инфлация, са реалните активи“ като стоките.

Инвеститорите могат да получат експозиция към стоки като злато, петрол и селскостопански продукти чрез борсово търгувани фондове (ETF) като SPDR Gold Shares (GLD), United States Oil Fund (USO) и Invesco DB Agriculture Fund (DBA).

Недвижимите имоти са друг популярен хедж срещу растящите цени. Когато настъпи инфлация, цената на суровините и труда се покачва, така че изграждането на нови имоти става по-скъпо, което допринася за поскъпването на стойността на имотите.

Инвестициите в пасивен доход са един от най-надеждните методи за излизане от рецесия, така че не е изненадващо, че хората се обръщат към високодоходни облигации, които плащат фиксирани 7,5% до 9%.

Количествено затягане

Количественото затягане е парична политика, която централните банки използват за намаляване на паричното предлагане. Те постигат това чрез продажба на ценни книжа като държавни облигации. Тъй като участниците на пазара купуват ценни книжа, количеството пари, циркулиращи в икономиката, намалява. Това води до по-високи лихви, което може да забави икономическата активност.

Федералният резерв на САЩ прие количествено затягане, за да укроти необузданата инфлация. От март 2022 г. процентът на федералните фондове е увеличен с 500 базисни пункта.

Въпреки че много фирми се страхуват от високи лихвени проценти, защото те водят до увеличаване на разходите по заеми и намалени потребителски разходи, това може да е различна история за банките.

Банките правят пари от разликата между лихвените проценти, при които заемат и отпускат. Когато лихвените проценти се покачат, това може да доведе до разширяване на техните нетни лихвени маржове.

Резултатите на JPMorgan илюстрират това. През второто тримесечие нетният лихвен доход на банката нарасна с 44% на годишна база до 21,9 милиарда долара.

Освен да обмислят банкови акции, инвеститорите могат също да проверят спестовни сметки като начин да яхнат вълната на лихвените проценти. Поради агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв, сега има много високодоходни спестовни сметки, от които да избирате.

Войната в Украйна

Войната между Русия и Украйна предизвика шок в световните пазари. Геополитическите конфликти могат да нарушат веригите за доставки, да увеличат цените на енергията и да създадат широко разпространена несигурност.

Когато напрежението ескалира, инвеститорите често се обръщат към активи-убежища. Златото е класически пример, тъй като се смята за средство за съхраняване на стойност по време на криза.

Съкровищните облигации на САЩ също заслужават внимание – те са подкрепени от правителството на САЩ.

В допълнение, инвеститорите може също да искат да разгледат защитни акции, които обикновено идват от сектори, за които е по-малко вероятно да бъдат засегнати от икономически спадове. Забележителните примери включват потребителски стоки, комунални услуги и здравеопазване – сектори, в които установените компании изпитват постоянно търсене на своите продукти и услуги, независимо от икономическите условия.

Инвеститорите могат да получат достъп до тези сектори чрез ETF-и, като например Consumer Staples Select Sector SPDR Fund (XLP), iShares U.S. Utilities ETF (IDU) и Vanguard Healthcare ETF (VHT). Междувременно компаниите, включени в тези ETF-и, биха могли да осигурят отправна точка за по-нататъшни изследвания.