мистични

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

България е обител, която крие толкова много тайни, че дори ние българите не можем да ги разкрием от векове насам. Повечето мистични места в страната са свързани с древните траки и техните ритуали. Ето ни изборът на най-добрите мистични места в България за ловци на мистерии.

Мегалитът над Бузовград и екопътека “Пътят през вековете”

мистични
Снимка: Боряна Кръстева | peika.bg

Ранна утрин. Слънцето се протяга зад облаците. Иска да погали земята, премръзнала от нощните студенини. Вземете чаша чай за из път да разбудите себе си и времето. Тръгнете към Бузовград, който се намира на 5 км южно от Казанлък. Над него се извисява едно от най-необичайните скални образувания – „Вратата на Богинята Майка“. Смята се, че това е било мястото, където древните траки са извършвали обреди, посветени на слънцето. Това е и мястото, където се разпространява пепелта на един от най-известните български археолози и тракийски специалисти Александър Фол. Бъдете там на изгрев слънце в деня на лятното слънцестоене, за да вземете участие в пресъздаването на древни мистични ритуали на още повече мистични места.

А вие кой малък български град бихте искали да посетите?Не е задължително един град да бъде с големи мащаби, за да ни предложи интересни забележителности, к…Jul 26 2019skafeto.com

Смайващи легенди за Странджа планина

мистични
Go Guide

Странджа е една от планините в България, която крие много тайни в себе си. По цялата планина има мегалити, светилища и места, считани за свещени и притежаващи лечебни сили от местните жители. Има дори пещера с вход, запечатан с бетон, за който се смята, че е гробница на древна египетска принцеса. Със сигурност бихме казали, че е водеща сила в списъка с мистични дестинации. Легендата гласи че „Странджа” е била красива млада жена от знатен род, която по неспоменати причини никой не е посмял да поиска за жена. Тогава тя напуснала семейството си и с близки хора се заселила далеч от родният си дом. Не след дълго около нея започнали да се събират голям брой хора, които тя покровителствала и закриляла. По примера на амазонките, Странджа ходела с мъжки дрехи, обичала да язди дълго и да плува в морето. Много кандидати идвали да я искат за жена, но тя връщала всички, докато един ден дошли голям брой черни хора предвождани от своя цар с явни намерения да не си тръгват без Странджа. Било невъзможно да откаже или да се използва сила, положението било безнадеждно. И в този момент земята се разтресла, морето и реките се разбушували, земята се надигнала и настанал страшен хаос. Когато всичко утихнало имало нови планини, морето от кристално бяло станало мътно и черно, а от черните хора нямало и следа. Така Странджа останала в планината си, която приела нейното име.
Интересни и необичайни места, където да отседнем в БългарияПоследните няколко години стана наистина много популярно да се посещават европейски дестинации извес…Jul 15 2019skafeto.com

„Сините очи“ на Рила

мистични
Free Sofia Tour

Тази история започва преди много години, когато Земята още не била населена от съвременните хора. По това време в планината Рила живеели мъж и жена великани. Те се обичали с цялото си сърце. Обичали и своя дом…Той бил толкова привлекателен, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят. Но за нещастие един ден злите сили минали покрай техния дом. Като видели, че съществува такова красиво място, завидели на семейното им щастие, ядосали се, решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Започнали да изпращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения разтресли земята… Мъжът великан защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе и цвете, бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само увеличило тяхната злоба и жестокост – те били решени да завършат пъкленото си дело докрай. В една тежка битка младият великан паднал убит. Доволни от постижението си, злите стихии си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долчини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите й бликали безспир и се стичали по хребетите право в долчините. Леели се и се събирали в тях… образували се бистри езера, чистотата на които поразявала всеки. Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата, на която са „изобразени“ мъж и жена в огромни размери. Според мистични поверия това са фигурите на двамата влюбени, които ще останат да „пазят“ вечно своя красив дом.

Продължете напред към II част 🙂