мистични места в България

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

България е необятна, вдъхновени от нейната спираща дъха на всеки природа и вековна история, решихме да направим втора част на списъка с мистични места в България и да разкажем легендите за тях. Ако първата статия ви е била интересна, то почакайте да видите тази.. със сигурност ще ви мотивира да запалите колата още този уикенд за кратка екскурзия до някоя от тези мистериозни дестинации.

Мистични места в България и легендите за тяхБългария е обител, която крие толкова много тайни, че дори ние българите не можем да ги разкрием от …Jul 26 2019skafeto.com

Загадка на милиони години – Побити камъни

Мистични
novavarna.net

Побити камъни са природен феномен без аналог в света. Тези мистични образования са ансамбъл от каменни колони, високи до 10 м. Те са с форма на цилиндър, пресечен конус, плътни или кухи, заобградени от скални блокове и множество каменни късове. Образуванията, възникнали преди повече от 50 милиона години, са известни като сакрално място.

мистични

Преди много векове до това място достигали морските вълни. Пазачи на брега били титаните, а в близкото селце живеел млад мъж. Той бил безсмъртен, тъй като Бог му разкрил името си, но го предупредил, че издаде ли тайната, отново ще се превърне в смъртен човек. Един ден младежът се разхождал по морския бряг и срещнал чудно красива девойка. Върнал се в селото и разпитал за нея. Така разбрал, че тя е отредена за съпруга на водача на титаните. Отишъл при тях и помолил да му я отстъпят за съпруга, а в замяна той ще им изпълни едно желание. След дълъг размисъл, титаните отговорили, че ще се ожени за девойката само ако той им разкрие името на Бог. Стъписал се младият човек, дълго мислил как да постъпи и на другия ден решил да жертва безсмъртието си в името на любовта. Тръгнал към морския бряг и казал на титаните, че ще изпълни желанието им. Започнал да ги подрежда по определен начин на брега, а после им казал, че току-що е изписал с телата им името на Бога. Бог бил поразен от жертвоготовността на младежа в името на любовта и сътворил чудо – огрели слънчевите лъчи морския бряг и титаните се вкаменили. Младежът открил девойката и на мястото, където те силно се прегърнали, бликнал извор с чудотворна вода. И до днес в близост блика вода с лечебни свойства при бъбречни заболявания.

Plovdiv Town

А вие кой малък български град бихте искали да посетите?Не е задължително един град да бъде с големи мащаби, за да ни предложи интересни забележителности, к…Jul 26 2019skafeto.com

Чудото на вярата – Кръстова гора

мистични
Peika.bg

Намира се в Средните Родопи на 210 км от София. Още със самото влизане в свещения комплекс от параклиси се усеща силна и необяснима енергия. Ако до този момент сте се чувствали напрегнати, изведнъж ви обзема смирение и спокойствие. Местните хора разказват за Йордан Дрянков, родом от село Ковачевица. Отказал се от рано от светски изгоди и земни блага, Йорданчо, както го наричали някога, се посветил на Господ. След едно по-особено видение, което той получил след нощ, прекарана на връх Кръстов, му се разкрива историята на мястото. Някога на този връх се е издигал манастир, който пазел частица от кръста, на който бил разпънат Иисус Христос. Преди това парченце било съхранявано в султанската съкровищница в Истанбул, като тя била или прикрепена към дървен кръст, или от нея бил направен кръст. Когато руският цар научил за това, изпратил специални пратеници с богати дарове, като ги подучил, когато султанът пожелае да изпрати дарове и за руския цар, те да не искат нищо друго освен дървения кръст. Пратениците постъпили точно така и султанът изпратил кръста към Русия.

мистични
rezervaciq.com

Когато обаче султанската майка научила за това, казала на сина си, че този кръст крепял толкова години властта и силата му. Посъветвала го да пусне потери, за да заловят и върнат кръста обратно. След като разбрали, че биват преследвани, руските пратеници променили маршрута, по-който се очаквало да се приберат обратно и потеглили към Средните Родопи. В манастира на връх Кръстов предали кръста на монасите и заминали за Русия с идеята, че някой ден ще се върнат за него. Монасите успели да скрият парчето дърво в едно манастирско скривалище.

мистични
kagroup.bg

Светилището на боговете – Татул

мистични места в България
Novini.bg

Светилището при с.Татул се споменава за първи път в записките на краеведа Никола Иванов още през далечната 1933 г. Според него там е погребан тракийски цар, живял преди 3500 години, чиято гробница след време започнала да служи като място за поклонение на траките.  В някои текстове се споменават две мистични погребения, случили се в Източните Родопи – това на тракийския цар Резос и това на Орфей. Според Еврипид, Орфей бил разкъсан от меандрите на Дионис и след това бил погребан от своята майка точно на това място, а тя изрекла думите: “Ти, сине, няма да влезеш в черната земя, а ще бъдеш антроподемон и прорицател на Дионис и след смъртта си.” С времето мястото станало свещено за хората в региона, които почитали своя певец и прорицател Орфей.

Тайнственият свещен град – Перперикон 

мистични места в България
Peika.bg

Според легендите две съдбоносни мистични пророчества били направени от олтара на Перперикон. Първото предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август. Светоний описал знаковото посещение в светилището на бащата на бъдещия пръв владетел. Бащата на Юлий Цезар се допитал до оракула на Дионис дали синът му ще стане господар на света. Това било потвърдено от жреците, защото се е разляло вино върху олтара, а димът се е издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето – същото знамение, което получил и Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар.

Сянката на хубавицата, вградена в Дяволския мост 

мистични места в България
Lifebites.bg

Колкото красота, толкова и легенди витаят около живописния Дяволски мост на река Арда. Една от легендите разказва, че турци преследвали българска девойка, защото един от тях бил влюбен в нея и искал да я направи част от своя харем. Момичето се качило на моста с намерението да скочи в реката, но когато турците наближили моста, спрели уплашени, защото видели Дявола във водите на Арда.

Да погледнеш в очите на Бога

мистични места в България
Spisanie.to

Последната част от списъка с мистични места в България е пещерата „Проходна“ е била обитавана от дълбока древност, най-вече от траките. Тук те провеждали своите култови обреди, впечатлени от играта на светлината в пещерата. Така забелязали, че в ранния следобед слънчевите лъчи осветяват едно скално образувание което прилича (според някои) на вулва. Затова предците ни решили да почитат своята Богиня – майка, като провеждали тук различни обреди за символично оплождане. Според друга теория, траките използвали природното явление, като календар, който отмервал сезоните.

Интересни и необичайни места, където да отседнем в БългарияПоследните няколко години стана наистина много популярно да се посещават европейски дестинации извес…Jul 15 2019skafeto.com